Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника
ДНЗ «Охтирський центр ПТО»
-
Професія — 5123 “Офіціант”
-
Кваліфікація — 3 розряд
-
Кваліфікаційні вимоги
Повинен знати:
-
асортимент, рецептури, технологію виготовлення страв і напоїв;
-
кулінарну характеристику страв і напоїв; правила і технічні прийоми обслуговування споживачів;
-
форми складання серветок;
-
правила оформлення столу квітами;
-
види меню, порядок запису страв і напоїв в меню;
-
правила і порядок подавання страв і напоїв, вимоги до їх оформлення і температури;
-
відповідність асортименту вино-горілчаних виробів характеру страв;
-
порядок оформлення рахунків та форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками;
-
види і призначення посуду, приборів, столової білизни, способи їх зберігання;
-
правила експлуатації відповідних видів торгівельно-технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі;
-
правила роботи закладів ресторанного господарства;
-
санітарні правила для закладів ресторанного господарства;
-
правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;
-
основи психології;
-
принципи професійної етики;
-
іноземну мову в межах розмовного мінімуму;
-
правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
-
економічні досягнення необхідні для успішного виконання професійних завдань і обов’язків;
Повинен уміти:
-
готувати зал до обслуговування споживачів, отримувати посуд, прибори, столову білизну;
-
полірувати посуд, прибори;
-
складати серветки різними способами;
-
здійснювати попередню сервіровку столів;
-
приймати замовлення від споживачів;
-
отримувати страви в роздавальні та в буфеті;
-
подавати страви і напої;
-
обслуговувати неофіційні банкети;
-
оформляти рахунки і розраховуватися по них із споживачами;
-
прибирати використаний посуд та прибори;
-
замінювати столову білизну.
-
Загальнопрофесійні вимоги
-
Повинен:
-
раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місцйі;
-
дотримуватись норм технологічного процесу;
-
не допускати браку в роботі;
-
знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишноього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
-
використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені, тощо);
-
знати інформаційні технології;
-
знати правові питання галузі.
-
Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти:
- повна або базова загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.
-
Сфера професійного використання випускника: торгівля та заклади ресторанного господарства. Загальні роботи з обслуговування споживачів в закладах ресторанного господарства.
-
Специфічні вимоги
7.1 Вік: після закінчення терміну навчання – не менше 18 років.
7.2 Стать: жіноча, чоловіча.
7.3 Медичні обмеження.
Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника
ДНЗ «Охтирський центр ПТО»
Код : 5123
Професія: „Бармен”
Рівень кваліфікаціі: 4 розряд
-
Кваліфікаційні вимоги